Lastik Ördekle Hata Ayıklama (Rubber Duck Debugging)

Oğuz Can Genç
3 min readJul 11, 2021

--

Merhaba 👋 bir hafta sonu makalesiyle daha birlikteyiz. Bu hafta sonu belki de ilk kez duyacağınız lastik ördek ile hata ayıklama Rubber Duck Debugging kavramından bahsedicem.

Biz yazılım geliştiriciler kodlama yaparken çoğu zaman bug ve hatalar ile karşılaşabiliyoruz. Bu hata veya bugları gerek internet ortamında gerekse çevremizdeki yada iş yerlerimizdeki yöneticilerimize yada çalışma arkadaşlarımıza danışıp çözüm üretiyoruz.

Bu hata veya bugları bazen karşımızdaki kişiye anlatırken karşımızdaki kişinin konuşmasına ve fikirlerini sunmasına gerek kalmadan o anda çözüme ulaştığımız vakitler olmuştur. Bu durum hem zaman kaybı hem de karşımızda ki kişinin işini bölmesine ve aynı şekilde zamanını çalmamıza neden oluyor.

Aslında hatayı çözmek için odağımızı tam olarak tüm koda vermiyoruz. Bu yüzden ufak yerlerdeki hataları gözümüzden kaçırıp bir noktada takılıp kalabiliyoruz bu durum oldukça normal ve sinir bozucu bir durum.

İşte tam bu duruma yönelik geliştirilmiş ve azımsanmayacak kadar yazılımcının uyguladığı ve başarılı olduğu Rubber Duck Debugging yani lastik ördek ile hata ayıklama konusunu ele alacağız. Kulağa ilk gelişte biraz garip ve komik gelse de bu yöntem oldukça etkili 🧐🤓

Peki Nedir Bu Rubber Duck Debugging ?

“Köpek insanın en iyi arkadaşıysa, lastik ördek kesinlikle programcının en iyi arkadaşıdır.” kaynak: www.programmerswillconquer.com

Rubber duck debugging tekniği yazdığımız koddaki hataları hızlı ve basit şekilde çözüm üretme sürecimizde bize yardımcı olur. Çözüme giderken lastik bir ördeğe kodun ne yapması gerektiğini ayrıntılı şekilde satır satır anlatarak basit sayılabilecek ve gözden kaçan hataları o anda çözebiliyoruz.

Rubber duck debugging ile ilgili dikkatimi çeken ekşi sözlükte ki bir entry’de sizlerle paylaşmak istiyorum 😀

Ekşi Sözlükteki Rubber Duck Debugging İle Alakalı Entry

Nereden Çıktı Bu Rubber Duck Debugging ?

Peki nereden çıktı bu yöntem diyebilirsiniz. Ekim 1999'da Andrew Hunt ve David Thomas tarafından yazılan The Pragmatic Programmer kitabında aşağıdaki açıklamaya benzer bir açıklama mevcut.

Bir sorunun nedenini bulmak için çok basit ve özellikle kullanışlı bir tekniktir. Lastik ördeğe kodunuzu açıklarken sürekli başını sallayın. Ördeğin bir tepki vermesine gerek yok sadece kodunuzu açıklayıcı bir şekilde ördeğe anlatın bu sayede basit hataları kolayca bulabileceksiniz.

Lastik Ördek İle Nasıl Hata Ayıklayabilirim ?

  • İlk olarak lastik ördeği bulun. (İlla ki lastik ördek olmasına gerek yok başka bir nesnede olabilir.)
  • Ördeğinizi masanızda ve monitörde kodu görebilecek şekilde konumlandırın.
  • Hata aldığınız kod bloğunu satır satır detaylandırarak ördeğe anlatın. (Ördeğin tüm bilgilere ihtiyacı olduğunu unutmayın.)
  • Bir noktada hatalı olan satırı yüksek ihtimal görebileceksiniz.
  • Son adımda hatalı olan satırdaki kodu düzeltip ördeğinize teşekkür etmeyi unutmayın 😀

Kapanış

Bu makale de yararlı ve bir o kadar eğlenceli bir tekniği sizlere anlattım. Sizler de bu tekniği deneyerek umarım hatalarınız çözebilirsiniz. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim 🙏🙂

--

--